Brutálisan hatékony a Volvo új szuperkamionja

okt 16, 2023

2016-ban az amerikai Energiaügyi Minisztérium kihívás elé állította a Volvo kamiongyárát: egy olyan nyergesvontatót kellett tervezniük, mely 100 százalékkal hatékonyabb, mint egy hasonló osztályú, hétköznapi társa. A Volvo hét év fejlesztői munka után végül túl is teljesítette a célt: a nemrég bemutatott a SuperTruck 2 134 százalékkal működik hatékonyabban.

A gyártó szerint a kiugróan jó értékeket elsősorban a fejlett aerodinamikának, másodsorban a súlycsökkentésnek köszönhetik. Az ék alakú formák mellett a kabint körbeölelő szélvédő, és a számos takarólemez eredménye, hogy a légellenállás 50 százalékkal csökkent. Ezen kívül a hajtáslánc egyes elemei kompozitból készültek, de a tengelyek száma is kevesebb, valamint a vezetőfülke is rövidebb, mint egy normál amerikai kamion esetében.
Ezeken kívül a SuperTruck 2 állítható hasmagasságot, külső tükrök helyetti kamerákat és alacsony gördülési ellenállású gumikat kapott. Magáról a hajtásláncról nem árult el sokat a gyártó, minden esetre egy 48 voltos apró elektromos motor biztosan a részét képezi.

Fontos hozzátenni, hogy a Volvo nem csak szimulációk és szélcsatornai tesztek eredményei alapján becsülte meg a 134 százalékos hatékonyság növekedést. A gyártó a való életben, reális körülmények között szerette volna látni a SuperTruck 2 képességeit, így alapos közúti tesztelésnek vetették alá, természetesen áruval megpakolva.

Bár a SuperTruck 2 nem kerül gyártásba, a Volvo szerint már jelenleg is alkalmazzák az ismereteket, melyeket a koncepció építése és tesztelése során szereztek.
Forrás: Totalcar.hu

Regisztráljon díjmentesen sofőrként!

Adja fel ingyenes álláshirdetését most!

További hírek

Figyelem! Jó tanács a fuvarozóknak!

Figyelem! Jó tanács a fuvarozóknak!

Praktikus jó tanács fuvarozóknak: a kétsávos beléptetés gyorsítja a teherforgalmat! Már két sávon is meg lehet közelíteni a röszkei határátkelőhely teherforgalmi terminálját, így...

Váratlan fordulat a B+ jogosítványok ügyében

Váratlan fordulat a B+ jogosítványok ügyében

Az Európai Parlament szakbizottság elvetette a korábban tervezett kétféle B kategóriás vezetői engedély ötletét - Ujhelyi István EP-képviselő szerint sikerült ezt a tervezetet...