Brutálisan hatékony a Volvo új szuperkamionja

okt 16, 2023

2016-ban az amerikai Energiaügyi Minisztérium kihívás elé állította a Volvo kamiongyárát: egy olyan nyergesvontatót kellett tervezniük, mely 100 százalékkal hatékonyabb, mint egy hasonló osztályú, hétköznapi társa. A Volvo hét év fejlesztői munka után végül túl is teljesítette a célt: a nemrég bemutatott a SuperTruck 2 134 százalékkal működik hatékonyabban.

A gyártó szerint a kiugróan jó értékeket elsősorban a fejlett aerodinamikának, másodsorban a súlycsökkentésnek köszönhetik. Az ék alakú formák mellett a kabint körbeölelő szélvédő, és a számos takarólemez eredménye, hogy a légellenállás 50 százalékkal csökkent. Ezen kívül a hajtáslánc egyes elemei kompozitból készültek, de a tengelyek száma is kevesebb, valamint a vezetőfülke is rövidebb, mint egy normál amerikai kamion esetében.
Ezeken kívül a SuperTruck 2 állítható hasmagasságot, külső tükrök helyetti kamerákat és alacsony gördülési ellenállású gumikat kapott. Magáról a hajtásláncról nem árult el sokat a gyártó, minden esetre egy 48 voltos apró elektromos motor biztosan a részét képezi.

Fontos hozzátenni, hogy a Volvo nem csak szimulációk és szélcsatornai tesztek eredményei alapján becsülte meg a 134 százalékos hatékonyság növekedést. A gyártó a való életben, reális körülmények között szerette volna látni a SuperTruck 2 képességeit, így alapos közúti tesztelésnek vetették alá, természetesen áruval megpakolva.

Bár a SuperTruck 2 nem kerül gyártásba, a Volvo szerint már jelenleg is alkalmazzák az ismereteket, melyeket a koncepció építése és tesztelése során szereztek.
Forrás: Totalcar.hu

Regisztráljon díjmentesen sofőrként!

Adja fel ingyenes álláshirdetését most!

További hírek

Nyílt napra készül a Ferro-Sped 2000 Kft.

Nyílt napra készül a Ferro-Sped 2000 Kft.

Idén ünnepli 25 éves megalapítását a dabasi székhelyű Ferro-Sped 2000 Kft. A cég családi vállalkozásból indult el, és ma már közel 200 fős szervezetté nőtte ki magát. Ebből az...

Készül az új KRESZ

Készül az új KRESZ

Az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) széles körű szakmai, tudományos és társadalmi egyeztetéssel megkezdi a KRESZ megújítását. Az ÉKM csütörtökön azt közölte az MTI-vel,...