Holttér, avagy mi történt tegnap az M1-esen

szept 7, 2023

A kamionosok holtterére hívta fel a figyelmet a Magyar Közút egy tanulságos videóval.

Egy kamion vezetőfülkéjéből kitekintve, típustól függően akár több szobányi terület részben vagy teljesen beláthatatlan a sofőrök számára – figyelmeztetett a Magyar Köút a közösségi oldalán. Ezeken a terülteteken „láthatatlanná válhat” a többi közlekedő. Vannak olyan területek, melyeket a sofőr odafigyeléssel, tükrök segítségével beláthat,

DE akadhat azonban olyan rész is, melyre semmilyen rálátása nincs.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Magyar Közút Nonprofit Zrt. (@magyarkozut) által megosztott bejegyzés

Ezt nevezzük abszolút holttérnek. A vezető 180 fokos szögben tudja ellenőrizni a környezetét, a tükrök segítségével pedig a mögötte levő területet. De nem szabad elfelejteni, hogy egyszerre nem tudnak mindenhova figyelni, így például egy előzés során célszerű megbizonyosodni arról, hogy a sofőr tudomást vett a jelenlétünkről és igyekezni kell, hogy a lehető leggyorsabban elhagyjuk a holtteret – hívta fel a figyelmet a Közút.

Emlékeztettek, az elmúlt időszakban két olyan esetet is rögzítettek a forgalomfigyelő kameráink, amelyek ezeket a helyzeteket valós szituációkon keresztül mutatják be. Szerencsére személyi sérülések nem történtek.  Érdemes a neten rákeresni a kamionos holttér kifejezésre, mert számos hasznos videós és képi anyag mutatja be, hogy mit láthatnak és mit nem a kamionosok a vezetőfülkéből. Vezetésnél, előzésnél, sávváltásnál vagy az úttesten való áthaladásnál ezekkel számoljunk, hogy elkerülhetőek legyenek az ilyen jellegű esetekből adódó balesetek – írták.

Forrás: Magyar Közút

Regisztráljon díjmentesen sofőrként!

Adja fel ingyenes álláshirdetését most!

További hírek