Jogosítványcsere: van, akinek sürgető a határidő

nov 13, 2023

2033-ig az unió valamennyi tagországában már új formátumú vezetői engedélyeket kell kiállítani. Ezt egy 2013-as EU-s irányelv írja elő, de van, aki nem várhat ennyit: az 1965 és 1970 között született sofőröknek ugyanis jövő januárig el kell intézniük a cserét.  

A tíz éve született irányelv sok részletre kiterjed, de a lényege, hogy a végső határidőre ne maradjon senkinél régi formátumú jogosítvány. Az új formátumú vezetői engedélyek célja, hogy a bankkártyák mintájára hamisításbiztosak legyenek. A váltást több hullámban kell megvalósítani, a még érvényben lévő dokumentumokat nem kell az érvényességi idejük előtt lecserélni.

A határozat alapján az 1965-70 között születetteknek a legsürgősebb a jogosítványcsere: nekik 2024. január 19-ig van idejük rá.

A különböző kategóriák a sávos cserét segítik, hogy a hatóságok számára se legyen a folyamat kaotikus. Fontos változás még, hogy az uniós tagországok egyetértése alapján a jövőben nem lehet majd életre szóló jogosítványokat kiadni, de a korábban meghatározott 10 éves érvényességi időt meghosszabbítják 15 évre.

Regisztráljon díjmentesen sofőrként!

Adja fel ingyenes álláshirdetését most!

További hírek