Mesterséges intelligencia elemzi a sofőrök arcát!

szept 11, 2023

A Samsung leányvállalata, a Harman egy olyan eszköz érkezését jelentette be, amely képes lesz folyamatosan monitorozni a sofőrök kognitív képességeit, növelni a vezetés közbeni biztonságérzetet, és csökkenteni az utazás során felmerülő stresszt.

A gyártó által Ready Care-nek elnevezett eszköz a vezető szemének aktivitását és figyelmének lankadását egyaránt méri. Előbbit egy infravörös kamera teszi lehetővé, mely valós idejű információkkal rendelkezik majd a sofőrök arckifejezéséről és szemmozgásairól, a szemhéjak helyzetéről és a pillantásokról. Utóbbi esetében a rendszer azt figyeli majd, hogy a sofőrök figyelmét mennyire vonják el más dolgok, és hogy képes-e ezekkel egy időben beavatkozásokat végezni a volán mögött.

A rendszer emellett igyekszik minimalizálni a vezetés közbeni stresszt: a szoftver kiválasztja azt az útvonalat a sofőr számára, melyen a legkevesebb feszültség fogja érni, a forgalmi dugókat és a kedvezőtlen időjárási viszonyokat is igyekszik elkerülni.

A Harman azt nem árulta el, hogy a szoftver hogyan lesz képes leolvasni a sofőrök stresszszintjét. Az viszont feltételezhető, hogy a rendszer a gépi tanulás módszerével értelmezi majd a jeleket. Ezután személyre szabott beavatkozási stratégiákat hoz létre, amelyek a járművezetőhöz és annak vezetési módjához igazodnak. Ha mondjuk a sofőr elalszik a volánnál, akkor a rendszer automatikusan bekapcsolja majd a veszélyjelzéseket, emellett fékez is.

A gyártó azt ígéri, a Ready Care egy nagymértékben testreszabható rendszer lesz, ennek ellenére azonban érdekes lesz látni, hogy a különböző márkák hogyan integrálják majd azt a modellkínálatukba.

Forrás: Harman, Totalcar

Regisztráljon díjmentesen sofőrként!

Adja fel ingyenes álláshirdetését most!

További hírek

Nyílt napra készül a Ferro-Sped 2000 Kft.

Nyílt napra készül a Ferro-Sped 2000 Kft.

Idén ünnepli 25 éves megalapítását a dabasi székhelyű Ferro-Sped 2000 Kft. A cég családi vállalkozásból indult el, és ma már közel 200 fős szervezetté nőtte ki magát. Ebből az...

Készül az új KRESZ

Készül az új KRESZ

Az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) széles körű szakmai, tudományos és társadalmi egyeztetéssel megkezdi a KRESZ megújítását. Az ÉKM csütörtökön azt közölte az MTI-vel,...