Nem csillapodik a magyar kamionos tiltakozás Záhonynál

dec 14, 2023

Brüsszel minél hamarabb vizsgálja felül az Ukrajnával kötött megállapodását és vegye figyelembe az Európai Unió tagországainak, köztük Magyarország fuvarozó vállalkozásainak az érdekeit, és ne hagyja, hogy az ukrán fuvarozók már rég túllépve a kezdeti szándékokon, alapvetően üzleti céllal jelenjenek meg az Európai Unióban. Ezt szeretnék elérni a Záhonynál demonstráló fuvarozók, és amíg nem születik számukra megnyugtató döntés, kitartanak.

A magyar fuvarozók a lengyelekhez, a szlovákokhoz hasonlóan azért tiltakoznak, mert a mindenkinél olcsóbban dolgozó ukrán áruszállítók ellepték az Európai Unió, de leginkább a határ menti országok szállítmányozási piacát, és elveszik a munkát az ottani, többek között a magyar vállalkozásoktól. Emiatt itthon egyre többen néznek szembe megélhetési problémákkal. A tiltakozók szeretnék felhívni a kormány figyelmét arra, hogy a háborús könnyítésekkel hatalmas árelőnyhöz juttatták a keleti fuvrozókat.

Az ukránok térnyerése miatt most a munkát teljesen elveszítettük. És több hónapja a kamionok ki vannak vonva a forgalomból” – mondta Román Sándor fuvarozó.

A gondot az okozza, hogy az Európai Unió tavaly a háború miatt egy olyan megállapodást kötött keleti szomszédunkkal, amely szerint az ukrán áruszállítók – főként a humanitárius és élelmiszer-szállítások miatt – megjelenhetnek a közös piacon. Csakhogy az érintettek szerint az ukránok visszaéltek a lehetőséggel. A demonstrálók fel szeretnék hívni Brüsszel figyelmét arra, hogy csak az oldhatja a problémát, aki okozta azt.

Az időnk véges, tartalékaink fogynak, és nem tudunk érvényt szerezni a saját érdekeinknek ma, Magyarországon. Sajnos” – mondta Szamosfalvi Károly vállalkozó, a demonstráció egyik szervezője.

Megnéztük, hogy az elmúlt évben az előző év azonos időszakához képest az ukrán vállalkozások 30 százalékkal több kilométert futottak a magyar utakon, mint korábban. Mindeközben a magyar vállalkozások futásteljesítménye, tehát a megtett kilométerek száma négy százalékkal csökkent. Ez nagyon jól mutatja, hogy milyen mértékű a térnyerése az ukrán vállalkozásoknak” – mondta Árvay Tivadar, a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületének főtitkára.

A demonstrálók abban bíznak, hogy már jövő héten kedvező döntés születhet Brüsszelben. De ha mégsem, akkor kitartanak, és ott maradnak a határnál. Leszögezték: a magyar törvények miatt nem akadályozhatják úgy a forgalmat, mint a lengyel és a szlovák kollégáik, de arra számítanak, hogy a várhatóan egyre nagyobb jelenlétükkel megmutatják a határozottságukat, ami a döntéshozókra is hatással lesz.

Forrás: hirado.hu

Regisztráljon díjmentesen sofőrként!

Adja fel ingyenes álláshirdetését most!

További hírek

Jön az ingyen jogosítvány 2024 őszétől

Jön az ingyen jogosítvány 2024 őszétől

A 2024 januárban megerősített tervek szerint a magyar kormány a B kategóriás jogosítvány megszerzésének teljes költségét megtérítené a középiskolásoknak és az állami szakképző...