Ukrajna kimenekítené a kamionosokat a fagyhalál elől

nov 24, 2023

Lengyel fuvarozók hetek óta akadályozzák három fő határátkelő kamionforgalmát az ukrán határon. Kijev kimentené az elakadt ukrán sofőröket.

Adatgyűjtésbe kezdtek az ukrán hatóságok a lengyel–ukrán határ lengyel blokádja miatt elakadt ukrán sofőrök kimenekítéséhez – közölte Szerhij Derkacs ukrán infrastrukturálisminiszter-helyettes. „Most a sofőrjeink fagypont alatti hőmérsékleten szenvednek néhány ember akciója miatt, akik a helyi hatóságok beleegyezésével blokkolják a határt. Mindenkit kihozunk, aki kifejezi erre vonatkozó óhaját” – írta a politikus a Facebookon. Derkacs mellékelte a kérvényt is, amelyet a sofőröknek be kell nyújtaniuk: eszerint az ukrán hatóságok felajánlják nekik, hogy járművük nélkül evakuálják őket.

November 6. óta a lengyel fuvarozók három fő határátkelő – Dorohusk-Jahodin, Hrebenne-Rava Ruska, valamint Korczowa-Krakovec – kamionforgalmát akadályozzák. November 23-án egy negyedik ponton – a Medyka-Sehinyi határátkelőn – is blokkolják a forgalmat. A lengyel fuvarozók követelik az EU által ukrán kollégáiknak nyújtott kiváltságok visszavonását, az ukrán kereskedelmi árufuvarozás kötelező engedélyezési eljárásának visszaállítását, valamint az ukrán fuvarozó cégeknek 2022. február 24. (az Ukrajna elleni orosz támadás napja) utánra kiadott engedélyek visszavonását.

A medykai határátkelőnél csütörtökön már 34 kilométer hosszú sorban vesztegeltek a kamionok, a várakozási idő közel 130 órára nőtt. A határzár miatt a Lengyelországból Ukrajnába irányuló áruszállítás díjai több mint háromszorosára emelkedtek. Ukrajna varsói nagykövetsége csütörtök este jegyzéket küldött a lengyel külügyminisztériumnak, miután kiderült, hogy egy második ukrán sofőr is meghalt, aki az egyik blokkolt határátkelőnél várakozott. Az ukrán fél ebben követeli, hogy szüntessék meg a teherszállító járművek forgalmának blokkolását. Hasonló tartalmú dokumentumot továbbítottak Kijev képviselői a lengyel belügy- és közigazgatási minisztériumnak is.

Forrás: vg.hu

Regisztráljon díjmentesen sofőrként!

Adja fel ingyenes álláshirdetését most!

További hírek

Jön az ingyen jogosítvány 2024 őszétől

Jön az ingyen jogosítvány 2024 őszétől

A 2024 januárban megerősített tervek szerint a magyar kormány a B kategóriás jogosítvány megszerzésének teljes költségét megtérítené a középiskolásoknak és az állami szakképző...