5 tipp a környezetbarát közlekedéshez

szept 4, 2023

Akár privát akár céges autó vezetése során érdemes beiktatni pár környezettudatos szokást a hétköznapokba. Hiszen ezek a szokások egyszerre védik a környezetet, és esetenként akár a vezetéssel járó költségeket is megrövidítik.

Miért érdemes odafigyelni a környezettudatos vezetésre?

Mert alapvetően az egyik legkörnyezetszennyezőbb tevékenység. Ugyanis a vezetés rengeteg olyan negatív mellékhatással jár együtt, ami jelentős károkat okoz az élővilágban. Eleve, már az autógyártás is rengeteg környezetszennyező hatással jár, hiszen a gépjárművek előállításához acélra, gumira, műanyagokra, és festékekre van szükség. Ezen anyagok gyártási folyamata közben nagy mennyiségű üvegházhatású gáz kerülhet a levegőbe a gyárakból kiszivárgó füst útján.

Ráadásul az autó működése közben is rengeteg üvegházhatású anyagot tartalmazó füst kerül a levegőbe. Emiatt a vezetés joggal nevezhető az egyik legkárosabb tevékenységnek a környezetünkre nézve. De van: pár egyszerű módszer amely segítségével csökkenthetjük a negatív mellékhatásokat.

Tervezze meg az útját, lehetőség szerint kerülje a dugókat!

Nagyon sokszor előfordulhat, hogy munkába menet vagy utazás alkalmával dugóba kerül az ember. Ugyan vannak olyan helyzetek, amikben kikerülhetetlen a hosszú sorbanállás, ugyanakkor, ha van rá lehetősége, kerülje meg a dugót. Hiszen az egyhelyben való állással nagyon sok plusz káros anyagot bocsájt ki az autó, amit lehetőség szerint érdemes elkerülni.

Ha egy irányba megy valakivel, vigye el őt is autóval!

Amennyiben egy kedves ismerősével – vagy család tagjával – egy irányba mennek, vigye el őt is autójával. Egyrészt azért, mert nagyon kedves gesztusnak veheti a másik fél, másrészt azért, mert az illetőnek nem kell külön autóba ülnie ahhoz, hogy eljusson a célpontjához. Ezáltal kevesebb kipufogógáz szennyezi az utak levegőjét.

Csökkentse az autóban található tárgyak számát!

Igaz, néha pont azért ül az ember kocsiba, mert más módon nem tud nehéz tárgyakat szállítani az utakon. Ugyanakkor a hétköznapokban érdemes minden súlyos dolgot kivenni a gépjárműből. Ugyanis minél több dolog található egy autóban, annál több benzint fogyaszt a gépjármű egy út során, ami közvetlenül több kipufogógáz – tehát üvegház hatású anyag – kibocsátásához vezet.

Ne menjen gyorsabban a sebességkorlátozás értékénél!

Önmagában sem ajánlott gyorsan haladni az utakon, hiszen óriási veszélynek teheti ki magát vele. Azonban a környezettudatosság szempontjából sem ajánlott, mivel minél gyorsabban megy az autó, annál több benzint fogyaszt, ami több kipufogógáz termelésével jár. Ezért azzal is tudja óvni a környezetet vezetés közben, ha stagnált, lassú vezetési stílusban járja az utakat.

Rendszeresen nézesse meg autóját!

A szervízelés általában minden gépjárműtulajdonos hátán nyűg szokott lenni, ami teljesen érthető. Viszont a rendszeres javíttatással jelentősen meg tudja hosszabbítani a gépjármű élettartalmát, ami hosszútávon a környezet védelmét szolgálja. Ráadásul egyes esetekben a pénztárcáját is, ugyanis a rendszeres javíttatás általában kevesebb költséggel jár, mint egy új autó vásárlása.

 

Regisztrálj az előnyökért!

További hírek

Vita az M0-s autóúton!

Vita az M0-s autóúton!

Egy kedd reggeli csúcsforgalomban egy személyautó sofőrje csatázott egy teherautóssal az M0-s autóúton. Az esetet egy autós fedélzeti kamerája rögzítette szeptember 12-én reggel,...