Lezárta a szerb disztribúciós piac meghatározó szereplőjének felvásárlását a Waberer’s csoport

márc 28, 2024

Jelentős lépést tett a Waberer’s Csoport stratégiájának megvalósítása során, miután sikeresen lezárta a szerb disztribúciós piac meghatározó szereplőjének, az MD International többségi részesedésének felvásárlását. Az MDI fő tevékenységei közé tartozik a disztribúció, a közúti fuvarozás és a raktározás, így jól illeszkedik a magyar logisztikai óriás portfóliójába, és hatékonyan támogatja a Waberer’s stratégiai célját, hogy a régió első számú komplex logisztikai szolgáltatójává váljon.

 Sikeresen lezárta a Waberer’s Csoport a tavaly októberben bejelentett szerb akvizícióját, így a magyar logisztikai óriás tulajdonába került az MD International (MDI) többségi, 55 százalékos tulajdonrésze, míg a fennmaradó 45 százalékos részesedés megvásárlására opciót szerzett. A tranzakció stratégiai jelentőségét mutatja, hogy az 1997-ben alapított MDI a szerb FMCG disztribúciós piac meghatározó szereplője, fő tevékenysége a belföldi (szerb) disztribúció, a közúti fuvarozás (főként a kereskedelmi láncokhoz történő kiszállítás végrehajtása kisteherautókkal és furgonokkal) és raktározás. Az MDI erős pozícióját mutatja, hogy jellemzően 10-20 éves együttműködései vannak multinacionális és helyi FMCG partnerekkel, az általa birtokolt, kedvező lokációjú földterület pedig ideális további raktárfejlesztéshez. A vállalat közel 300 főt alkalmaz, logisztikai központjai Belgrádban, Nišben, Újvidéken és Čačakban vannak összesen közel 10 ezer négyzetméteres raktárterülettel. Előzetes adatok alapján a szerb vállalat 2023-as árbevétele 55 millió, EBIT-je 2 millió euró, míg adózott eredménye 1,8 millió euró volt.

A tranzakcióról szóló szerződés értelmében a Waberer’s és az MDI – immáron – kisebbségi tulajdonosai megállapodtak, hogy további fejlesztésekben és beruházásokban is együttműködnek. Ezek közül kiemelkedik az MDI-ből most kivált vállalat, melyben a Waberer’s részesedése jelenleg jelképes, és Belgrádhoz közeli, logisztikai szempontból kiváló lokációjú földterületet birtokol. A tervek szerint a mindösszesen 8,5 hektáros területen a Waberer’s közös, 20-25 ezer négyzetméteres raktárfejlesztést valósít meg az MDI kisebbségi tulajdonosaival, és amennyiben erre az építési engedélyt megkapja, akkor 55 százalékos tulajdonrésznek megfelelő tőkét juttat a társaságba. Az új logisztikai központ alapja lehet a további növekedésnek, és a még hatékonyabb logisztikai operációnak.

Barna Zsolt, a Waberer’s International Nyrt. elnök-vezérigazgatója az akvizíció zárásakor elmondta, hogy a Csoport tavaly bemutatott stratégiáját organikus fejlesztések, illetve beruházások és akvizíciók kombinációjával kívánják elérni. Az MDI többségi tulajdonrészének felvásárlása hatékonyan támogatja ezen célokat és a második jelentős akvizíció a sorban a vasúti logisztika területén meghatározó pozíciójú magyar PSP Csoport után. A Waberer’s elkötelezett a további növekedés mellett, célja, hogy 2027-re a kelet-európai régió első számú komplex logisztikai szolgáltatójává váljon, így további regionális akvizíciók lehetőségét is vizsgálja. A stratégia végrehajtása során a Waberer’s kiemelt figyelmet fordít a fenntarthatóságra, és a logisztikai szolgáltatások fejlesztése mellett a vasúti és intermodális szállítás arányának növelésével bővíti zöld szolgáltatásait, valamint zöld beruházásokkal és energiahatékonysági intézkedésekkel csökkenti a károsanyag-kibocsátást.

Forrás: Waberer’s

Regisztráljon díjmentesen sofőrként!

Adja fel ingyenes álláshirdetését most!

További hírek

Nyílt nap a Gartner Intertransnál

Nyílt nap a Gartner Intertransnál

Holnap tartja toborzó nyílt napját a Gartner Intertrans zalaegerszegi telephelyén. Miért érdemes ellátogatni? Horváth Fanni, a Gartner toborzó és marketing munkatársa avat be...

Szaporodnak az elektromoskamion-töltőparkok

Szaporodnak az elektromoskamion-töltőparkok

Nyolc töltőponttal épül a Milence első skandináv, kamionoknak szánt töltőparkja Svédország délnyugati részén. Az új töltőállomás a Milence, a Daimler Truck, a Traton csoport és a...