Pszichológiai vizsgálat a jogosítványszerzés előtt?

aug 30, 2023

Három év alatt kétszeresére, 167-ről 293-ra nőtt a közúti veszélyeztetés bűncselekményét elkövetők száma – írja a Magyar Nemzet. Az InfoRádiónak nyilatkozó szakértők az előzetes alkalmassági vizsgálat és a vezetéstől való eltiltás hatékonysága mellett érvelnek.

Szándékos bűncselekményekről van szó bizonyos esetekben – hangsúlyozta az InfoRádióban Sógor Zsolt közlekedési szakjogász. Az ügyvéd emlékeztetett rá is, hogy a hatóságok rendkívüli alkalmassági vizsgálatot rendelhetnek el a közveszélyes sofőrökkel szemben és akár örökre eltilthatják a vezetéstől az illetőt.

Vannak olyan kiemelten agresszív emberek, akiknél az ilyen tulajdonságaik csak a járművezetés során jönnek elő. Ők aztán büntetőfékeznek, ráhúzzák a másikra a kormányt és egyéb hasonló dolgokat művelnek. Ezekben az eseteknél, ha kiderül, hogy valaki nem alkalmas a járművezetésére, akkor eltiltják – mondta Sógor Zsolt közlekedési szakjogász.

A kialakult helyzet enyhítése érdekében az autósiskolák vezetőinek országos szervezete pszichológiai vizsgálathoz kötné a jogosítványszerzést.

Hoffmann Csaba alelnök az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta, közös munkacsoportot hoznak létre a Közlekedési Minisztériummal a KRESZ felülvizsgálatáról.

“Rengeteg autóvezető van, aki dugóban ül, és biztos vagyok benne, hogy a dugóban álló autós mellett három-öt perc múlva megjelenik a leállósávban egy nagyteljesítmény autó, amely aztán elszáguld a sor mellett. Aki ezt vezeti, mindenki felett állónak érzi magát. Egy nárcisztikus alkat. Nem szabadna az ilyet beengedni a forgalomba. A pszichológusok ezt meg tudnák szűrni” – mondta Hoffmann Csaba.

Az autósiskolák vezetőinek országos szervezetét képviselő alelnök szerint már magába a KRESZ tananyagba, illetve a KRESZ szabályozásba is jó lenne, ha pszichológus beleírna olyan tanítható esettanulmányokat és viselkedési normákat, amelyek arra vonatkoznának, hogy az ilyen helyzetekben hogyan kell helyesen viselkedni. Például, hogy senki ne húzza rá a kormányt a szabálytalankodóra mert akkor abból biztos baleset lehet.

Ez azért is fontos lenne, mert a balesetek legnagyobb százalékát nem is az ittas vezetők okozzák, hanem ezek a ferde személyiségű emberek – tette hozzá Hoffmann Csaba.

Az autóvezetéstől való eltiltás egyébként csak Magyarországon érvényes, vagyis akitől itthon elveszik a jogosítványát mert közveszélyes, az az Európai Unió többi országában még nyugodtan vezethet. Sógor Zsolt ügyvéd szerint ez súlyos hiányosság az unió jogrendjében.

A magyar KRESZ felülvizsgálatának társadalmi vitája ősszel kezdődik.

Forrás: Infostart.hu

Regisztráljon díjmentesen sofőrként!

Adja fel ingyenes álláshirdetését most!

További hírek

Nyílt nap a Gartner Intertransnál

Nyílt nap a Gartner Intertransnál

Holnap tartja toborzó nyílt napját a Gartner Intertrans zalaegerszegi telephelyén. Miért érdemes ellátogatni? Horváth Fanni, a Gartner toborzó és marketing munkatársa avat be...

Szaporodnak az elektromoskamion-töltőparkok

Szaporodnak az elektromoskamion-töltőparkok

Nyolc töltőponttal épül a Milence első skandináv, kamionoknak szánt töltőparkja Svédország délnyugati részén. Az új töltőállomás a Milence, a Daimler Truck, a Traton csoport és a...